Werkwijze

Natuur is altijd mooi, ook al drijven er wel eens donkere wolken aan de horizon

Het leven is ook zo, ondanks de donkere wolken kun je je leven toch ontzettend mooi maken door je te richten op positieve dingen.

In sommige gevallen is het heel moeilijk en lukt het gewoon even niet. Acupunctuur of een van de andere behandelingen kunnen je hierbij ondersteunen en dat duwtje in de rug geven wat jij nodig hebt.

Op deze pagina staat uitgelegd welke werkwijze ik hanteer per behandeling!

Heb je een vraag over een behandeling of mijn werkwijze? Neem gerust contact met mij op en ik kijk graag samen met je naar de mogelijkheden.

Niks is zo vervelend als niet jezelf kunnen zijn vanwege bepaalde klachten. Daarom is mijn streven om deze klachten zo snel mogelijk te laten verdwijnen met een behandeling die specifiek op jouw klachten is afgestemd.

Acupunctuur

TCM (Traditioneel Chinese Medicine) acupunctuur is al eeuwenoud en de Chinezen die wisten al heel veel in die tijd over het lichaam en de gezondheid ervan. Na duizenden jaren wordt deze therapie vorm nog steeds gebruikt bij lichamelijke en mentale klachten.

De acupuncturist kan gebruik maken van minimaal 365 acupunctuurpunten met ieder zijn eigen werking. Ieder punt is verbonden met andere punten, waardoor er weer een nieuwe andere werking uit ontstaat, door middel van samenwerking. Meerdere punten kunnen banen of gebieden in het lichaam vormen dat we meridianen noemen. Deze meridianen worden een soort energie-netwerk door het hele lichaam. Dit. netwerk zit verbonden met ons bindweefsel, de fascia, dat door heel ons lichaam heen loopt. Met het maken van de juiste combinatie van verschillende punten, krijg je een bepaald effect in het lichaam dat voor de stimulatie van de gezondheid kan zorgen. Zo zou het zomaar kunnen zijn dat een vastzittende pijnlijke schouder, via het naaldje dat in de kleine teen wordt gezet, beter kan gaan bewegen.

Vaak wordt acupunctuur ingezet om pijn te stillen, of om gespannen spieren direct los te kunnen maken en vooral bij stagnaties.

We gebruiken heel dunne naaldjes die meestal pijnloos gezet kunnen worden. Als je dat naaldje toch voelt dan is dat de stagnatie die op dat moment in beweging wordt gezet, omdat het juist hard nodig is in dat gebied.

Acupunctuur zorgt voor het stimuleren van de doorbloeding en het vrijkomen van hormonen en pijnstillers, zoals dopamine, serotonine en melatonine.

Het maakt contact met het zenuwstelsel, bijvoorbeeld de nervus vagus, de grootste zenuw in ons lichaam die loopt vanaf het hoofd naar de borst en buikholte. Daarom kan het goed ingezet worden bij pijnklachten, ontstekingen en chronische klachten, zoals rugpijn, ischias, slapeloosheid, menstruatie klachten, schouderklachten, reuma, artritis, artrose, fibromyalgie, migraine, en nog veel meer.

Tongdiagnostiek

TCM (Traditioneel, Chinese methode) werkt met behulp van de tongdiagnostiek. Regelmatig vraag ik patiënten om de tong te laten zien. Het is dan niet de bedoeling dat de tong netjes geschraapt is. Maar dat het beslag gewoon nog goed te zien is, indien je beslag op je tong hebt. Aan de hand van de kleur, beslag, vorm, enz. kan ik namelijk aflezen hoe jou lichaam functioneert. Wat de sterke organen zijn en welke organen energie tekort komen, waardoor er klachten zijn ontstaan. Aan de hand van hoe de tong eruit ziet, kan ik bepalen welke acupunctuurpunten ik ga gebruiken.

Polsdiagnostiek

Ook zal ik regelmatig de polsen voelen op de plek van de hartslag. Het is niet zo dat ik de hartslag controleer, maar de pols heeft vele kwaliteiten. De pols word op 3 lagen en 3 posities gevoeld. Elke positie duidt een of meerdere organen aan en de kwaliteit en samenwerking ervan.

Aan de hand van de pols kan gevoeld worden of de klacht vanuit het bovenlichaam (borstkas), midden lichaam (buik), of beneden lichaam (bekken) is ontstaan.

Goede acupuncturisten kunnen daarmee voelen of het een oppervlakkige klacht is, of dat deze dieper in het lichaam zit. Iedere persoon heeft een andere pols, dus aan de hand van het voelen kan ik bepalen welke acupunctuur punten ik ga gebruiken om het lichaam te helpen de klacht sneller op te lossen.

Elektro acupunctuur

De acupunctuur naaldjes moeten eigenlijk regelmatig gestimuleerd worden met de hand om deqi op te wekken. Dat is een extra stimulatie met de hand van de naaldjes. Dit gebeurd door de naaldjes op en neer te bewegen, heen en weer of omhoog en omlaag. Je kunt dan teveel of te weinig energie naar een bepaalde plek in het lichaam sturen door middel van de naaldjes.

Elektro acupunctuur is een apparaatje dat heel nauwkeurig deze stimulatie kan inzetten. Mijn vingers zijn veel minder nauwkeurig in pijnloos doseren.

Er ontstaan zo een stimulatie in de fascia, het bindweefsel, dat meteen een helende werking heeft op het lichaam. Dit kun je voelen als een tintelend of kriebelend effect. Het kan zeer nauwkeurig ingesteld worden, vanaf het niet voelen, tot heel minimaal, tot steeds sterker voelen.

Die Elektro acupunctuur wordt vaak ingezet bij dezelfde klachten als die bij acupunctuur werken.

Door de stimulatie vanuit de elektro acupunctuur is de therapeutische behandeling effectiever. Door elektro acupunctuur in te zetten zijn uiteindelijk minder behandelingen nodig. De stimulatie van elektro acupunctuur werkt vooral pijnstillend en ontspannend.

Deze therapie vorm werkt heel goed bij klachten zoals bij Pijn, Reuma, Carpaal Tunnelsyndroom, Trigger finger, Artrose, Rugklachten, Ischias, Tennisarm.

Guasha

Guasha is een therapeutische handeling die gedaan wordt met een platte steen, dat van Jade is gemaakt. Met deze steen schraap je als het ware over de huid. Hiermee kun je het bloed extra stimuleren en de spieren worden lichtjes opgewarmd. Stagnaties gaan beter doorstromen en opgeslagen afvalstoffen kunnen vrijkomen.

De werking van het lymfesysteem wordt met deze methode bevordert. Het is een fijne bindweefselmassage. Guasha kan met of zonder olie gedaan worden en wordt vaak op de rug gedaan, maar kan ook op andere delen van het lichaam. Guasha kan bij diverse klachten worden toegepast en vaak is het een aanvullende therapievorm, die vóór de acupunctuur wordt toegepast. Het versterkt namelijk de acupunctuurbehandeling, doordat het eerst de poriën opent.

Cupping

Een andere veelgebruikte therapievorm is cupping.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van ronde glaasjes, cups, in diverse maten.

De binnenzijde van de cup wordt verhit door vuur. Daardoor ontstaat er een onderdruk en als je dat glaasje dan op de huid plaatst, dan krijg je een vacuüm. De cup zal zich vastzuigen op de huid en het gestagneerde bloed wordt naar de oppervlakte getrokken. Aan de oppervlakte worden deze afvalstoffen beter afgevoerd. De energie gaat dan weer beter stromen en de stagnatie kan zo worden opgeruimd. Het oude bloed wordt op die manier afgevoerd en er kan op de plek van de klacht weer nieuw bloed opgenomen worden. Pijn kan in een snel tempo afnemen en afvalstoffen kunnen met deze methode naar de oppervlakte komen. Er kunnen ronde plekken ontstaan in diverse rode en blauwe kleuren en bepaalde structuren, die na enkele dagen tot enkele weken weer verdwijnen. Dit zegt iets over de klacht of gezondheid van deze persoon.

Moxa

Warmte is vaak goed voor een helingsproces. Vooral bij klachten die ontstaan zijn door koude of leegtes.

Indien we warmte toepassen kan dat met Moxa. Moxa word in mijn praktijk gebruikt in de vorm van een sigaar of een moxalamp. De sigaar is gemaakt van een gedroogde plant, genaamd Bijvoet. Door middel van deze sigaar kun je de warmte naar bepaalde delen van het lichaam sturen, precies waar je het wilt hebben om diepe koude op te lossen. De meeste mensen kennen deze techniek, omdat ze weten dat je dit kunt inzetten om een baby in de buik te draaien bij week 36.

Niet voor iedereen is deze sigaar prettig, vandaar dat ik de sigaar vaak vervang door een moxalamp. Deze lamp geeft een heerlijke warmte die op jou lichaam kan schijnen. Als de acupunctuurnaaldjes gezet zijn kan de lamp erop gezet worden zodat deze warmte extra diep in het lichaam kan gaan via het acupunctuur naaldje.

Ademsessie

Bij pijn of angst wordt vaker de adem ingehouden, dat maakt dat er nog meer pijn of angst ontstaat. Daarom leer ik mensen vaak ademhalingstechnieken. Ademhaling werkt direct en de manier van ademhalen laat zien of jij vasthoudt, graag controleert, of jij makkelijk kan loslaten, kunt ontvangen of liever een gever bent. In bepaalde situaties. Daarom is ademhaling een heel bijzondere tool om in te zetten. Vaak gebruik ik het in combinatie met acupunctuur.